Pamiętaj, że olej ze sklepu to produkt spożywczy, nie kosmetyk. Na czym polega różnica? Kosmetyk musi być odpowiednio zabezpieczony tak, aby nie rozwijały się w nim drobnoustroje. Do tego dochodzą odpowiednie testy wymagane przez prawo. Normy kosmetyczne, a kryteria spożywcze to dwie różne rzeczy.
Pamiętaj, że olej olejowi nie jest równy. Inne właściwości ma olej pozyskiwany ze świeżej kopry, inne z suszonej, a jeszcze inne ekstrahowany chemicznie. Oczywiście olej kokosowy bywa składnikiem kosmetyków. Pełni wtedy rolę składnika, który zmiękcza i nawilża skórę lub włosy.
Olej wnika w cebulki włosów, odżywia je i dostarcza składników mineralnych. Odżywia także skórę głowy i pobudza cebulki włosa do regeneracji. To tylko częściowa prawda. Równocześnie stosowanie oleju może mieć też groźne skutki uboczne. Olej kokosowy ma powinowactwo do lipidów skóry. Tłuszcze rozpuszczają się w tłuszczach, a to może usuwać naturalnie występujące lipidy. W efekcie dochodzi do rozszczelnienia bariery skórnej i następuje utrata wody – skóra się przesusza.
Pamiętajcie, że każdy produkt warto stosować z głową. A domowa spiżarnia nigdy nie zastąpi profesjonalnych kosmetyków, choć może stanowić przygodę będącą częścią sporadycznych rytuałów.