Fryzura…na talerzu?

Jesteś tym, co jesz! Każdy z nas słyszał te słowa. Ale czy wiesz, jak dieta przekłada się na wygląd Twoich włosów? Pamiętaj, że piękno i zdrowie zaczyna się w kuchni. Co powinno znaleźć się w Twoim jadłospisie?

Dobroczynnie działają produkty bogate w witaminy E, A i selen. Witamina A odpowiada za odbudowę komórek i keratynę, z kolei witamina E rozszerza naczynia krwionośne, odżywiające włosy i chroniące je przed uszkodzeniami. Nie ma pięknych włosów bez witamin z grupy B i protein. I wspominany już selen, który chroni naszą skórę przed starzeniem.  Przygotowałem dla Was specjalne menu.

Zaczynamy od śniadania. Proponuję jajecznicę. Jajka zawierają biotynę, proteiny i witaminę B12. Do tego pieczywo – najlepiej pełnoziarniste. To źródło cynku i jeszcze większej ilości witamin z grupy B. W porze obiadu czy obiadokolacji idealnym rozwiązaniem są ryby morskie. Dzięki kwasom omega-3 i żelazu zapobiegają wysuszeniu skóry głowy. To im zawdzięczamy piękny połysk. Dobrym pomysłem jest też dodawanie do potraw oleju tłoczonego z orzechów lub oleju lnianego. Warto zaprzyjaźnić się z ciemnozielonymi warzywami, takimi jak: szpinak, brokuły, brukselka, sałata. Zawarte w nich duże ilości żelaza oraz witamin A i C w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów, ponieważ są niezbędne do produkcji sebum. Śmiało możesz też sięgać po kurczaka. Stanowi źródło wysokiej jakości protein i zapobiega łamliwości włosów. Nie wyobrażasz sobie dnia bez przekąsek? Wybieraj orzechy i morele. 

Pamiętaj, że uwarunkowania genetyczne tylko w 30% odpowiadają za kondycję włosów. 70% zależy od Ciebie. 

Podobne wpisy