Gdy pojawiają się problemy z włosami, skórą czy paznokciami mamy tendencję do chodzenia na skróty i wybierania środków, które upragniony efekt dadzą nam jak najszybciej. W tym wszystkim zapominamy, że to nie o wygląd chodzi, a o zdrowie. Dlatego o kondycję włosów warto zacząć dbać od… kuchni!
Śniadanie
Zacznij dzień od jajecznicy. Jajka zawierają biotynę, proteiny i witaminę B12. Do tego pieczywo – najlepiej pełnoziarniste. To źródło cynku i jeszcze większej ilości witamin z grupy B. Każdy dobrze zbilansowany posiłek powinien zawierać też warzywa lub owoce. Postaw na paprykę, która jest prawdziwym bogactwem witaminy C. Dodaj coś zielonego, na przykład szpinak – doskonałe źródło folianów.
Obiad
Tutaj powinny pojawić się ryby morskie. Dzięki kwasom omega-3 i żelazu zapobiegają wysuszeniu skóry głowy. To im zawdzięczamy piękny połysk. Dobrym pomysłem jest też dodawanie do potraw oleju tłoczonego z orzechów lub oleju lnianego. Warto zaprzyjaźnić się z ciemnozielonymi warzywami, takimi jak: wcześniej wspomniany szpinak, brokuły, brukselka, sałata. Zawarte w nich duże ilości żelaza oraz witamin A i C w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów, ponieważ są niezbędne do produkcji sebum.
Pamiętaj też o źródle białka, bo to ono jest budulcem włosa i zapobiega kruchości i łamliwości włosów. Przy tym także odpowiada za większą sytość posiłków. Źródłem białka w posiłku może być wcześniej wspomniana ryba, ale też kurczak, tofu lub rośliny strączkowe.
Kolacja
Wieczorem najlepiej wybrać lekki posiłek. Może nim być na przykład zupa krem z dyni. To niekwestionowana królowa jesieni i kiedy tylko jest na nią sezon, warto o niej pamiętać! Jest bogatym źródłem witamin C oraz B. Zupę skrop kilkoma kroplami oliwy, posyp natką pietruszki lub kolendrą oraz pestkami dyni. One z kolei zawierają potas, żelazo, magnez oraz fosfor.